Pijn na het orgasme?

Ervaar je of ken je iemand die pijn ervaart direct na het orgasme? Waar bevindt de pijn zich en hoeveel pijn doet het?

Advies van de huisarts
Huisartsen kunnen de reden voor pijn na het orgasme al snel gooien op ‘te slappe buikspieren’ en schrijven als medicatie voor: buikspieroefeningen! Leuk, maar werkt het ook echt? En is het niet wat te simpel?  Het advies klinkt misschien simpel en de diagnose ook: maar soms zijn slappe buikspieren inderdaad de reden. Niet leuk om te horen, maar wel wat aan te doen! Bezoek je weleens de sportschool en doe je daar buikoefeningen? Ook hardlopen is goed voor de buikspieren, maar ook cardio en roeien voldoen zeker.

Fysiotherapie kan daarnaast ook oplossing bieden. Spieren in de bekkenbodem worden gestimuleerd en sterker gemaakt door herhalingsoefeningen. Hiervoor moet je huiswerk doen (oefeningen), enigszins fanatiek zijn en bereidt zijn op aansluitend te sporten. Je moet er wat voor overhouden!

Een ontsteking
Een ontsteking kan zich ongemerkd ontwikkelen in de baarmoeder, in het gebied rondom de vagina of bij de man in of rondom het scrotum. Na hevige inspanning, zoals bij een orgasme het geval is, kan deze ontsteking in hevigheid opkomen en veel pijn veroorzaken. De pijn is er om te vertellen: hou op met wat je aan het doen bent. En dat is een belangrijk advies: bij pijn even geen orgasme’s te hebben en actie die uberhaupt een spanning doet ontstaan in het betreffende gebied. Luister naar je lichaam.

Een ontsteking kan door de huisarts worden opgemerkt en kan hem doen laten beslissen een antibiotica kuur voor te schrijven. Of hij verwijst je door naar een ander soort arts, wellicht heeft het iets met je voeding te maken of de manier waarop je beweegt? Plekken rondom het orgasme-gebied die bijvoorbeeld door overgewicht overbelast worden kunnen dit door middel van pijn na het orgasme laten weten. Dan is het raadzaam om langs te gaan bij een diëtiste.

Teveel seks
Kom je tevaak klaar, of doe je teveel aan zogenaamde ‘edge-orgasme’s’ (waarbij orgasmes tot oneindig kunnen worden uitgesteld, maar daardoor de spieren enorm kunnen overbelasten)? Dan is het raadzaam om het iets rustiger aan te doen. Dit is echt een vorm van spierpijn, die niet zoals bij slappe buikspieren te voorkomen is door meer te training. Nee, dit gaat echt alleen weg als je rust neemt. Verschillende oplossingen dus voor pijn na het orgasme. Maak je je zorgen? Dan is het sowieso raadzaam eerst de vragen te stellen: heb ik teveel seks (en is het dus een vorm van spierpijn)? Ligt het misschien aan mijn voeding of heb ik een soa opgelopen (ook een optie)? Dan kun je altijd een bezoekje brengen aan de huisarts.